Povrtna dijetna vege juha

Nemasna juha od raznog povrća




Ova juha idealna je za ovo kasno proljeće, kad svi već pomalo razmišljamo o ljetu i možda nakupljenom višku kilograma.


Nakon zimske teške i kalorične prehrane dobro je bar nekoliko dana uvesti laganiju prehranu s puno svježeg i kuhanog povrća koje sadrži potrebne nam minerale i vitamine.

Ova juha je moj favorit kada odlučim skinuti nekoliko kilograma, bez gladovanja i iscrpljivanja organizma. Ukusna je, može se servirati na nekoliko načina, a procijeđena spremiti u ledenicu i sačuvati za kasnije. 
Povrće iz juhe može se uz dodatak češnjaka i maslinovog ulja servirati kao prilog ili usitnjeno u mikseru upotrijebiti u nekom umaku, namazu ili kao dodatak varivu.




Za juhu vam treba što više različitog povrća, po vašem izboru, veliki lonac za kuhanje, voda i sol. 

Možete upotrijebiti slijedeće:

  • korijenasto povrće: mrkva, peršin, celer, pastrnak...
  • zeleno povrće: kelj, kupus bijeli i crveni, blitva, špinat, list peršina, celera...
  • ostalo: karfiol, brokula, tikvica, luk, poriluk, paprika, paradajz, korabica, grašak...
Izbor je vaš, prema tome što volite i što imate u frižideru.


Priprema:

Očistite, operite, nasjeckajte povrće, stavite ga u veću posudu i dolijte hladnu vodu. Posolite prema ukusu i stavite kuhati na umjerenu temperaturu.
Kada zavrije, smanjite plamen i kuhajte još bar 1 sat.




Juhu možete kuhati i u pretis loncu. U tom slučaju kuhajte cca 25 min, računajući od trenutka kada lonac zazviždi.

Kad se juha malo ohladi, procijedite ju. 

Servirati možete sa odabranim komadićima povrća, kao bistru juhu ili možete u nju zakuhati umućeno jaje.




Ja običavam prvi dan poslužiti juhu s komadićima povrća, a ostalo kuhano povrće servirati kao prilog s 1-2 žlice maslinovog ulja i 2 -3 češnja  sitno nasjeckanog češnjaka.

Slijedeći dan u kipuću juhu ulijem 1 - 2 umućena jaja i uz miješanje prokuham 1 - 2 minute.

Procijeđena juha može stajati u hladnjaku nekoliko dana, pa svaki dan prokuhate količinu koju želite servirati. Može se i zamrznuti u manjim posudama, pa poslužiti kad vam to odgovara.

Prikladna je i za prehranu po Montignacu.


Želim vam dobar tek!







Primjedbe