Mahune i krumpir sa zobenim pahuljicama, vrhnjem i pasiranom rajčicom
Ovo je jedno od mojih najdražih jela - jednostavan stari recept moje mame, prilagođen tako da je izostavljena zaprška i umjesto nje su dodane zobene pahuljice. U receptu nema ulja ni masti i sadrži samo masnoću koja se nalazi u vrhnju. Mliječno vrhnje se može zamijeniti zobenim ili nekim drugim.
Najukusnije je od svježih mahuna iz vrta, ali mogu se koristiti i smrznute ili konzervirane.
Sastojci:
- 500 - 600 g svježih mahuna (1 paket smrznutih ili 1 veća konzerva),
- 2 krumpira,
- 1 čaša kiselog vrhnja (ili zamjena za vrhnje)
- 1/2 pakiranja pasirane rajčice (upotrijebiti cca 250 g),
- 1 žličica ljute ili slatke mljevene paprike,
- 1 žličica kurkume,
- sol
- voda.
Priprema:
- Krumpir i mahune očistite, operite i isjeckajte na manje komade.
- U veću posudu stavite 4 velike žlice zobenih pahuljica, 1 kiselo vrhnje (ili zamjena, npr zobeno) i pola paketa pasirane rajčice i to dobro promiješajte. Na to dolijte vodu (otprilike 1 o 1,5 litru), crvenu papriku, kurkumu i sol, dobro promiješajte i stavite kuhati.
- U tekućinu dodajte mahune i krumpir, promiješajte i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri. Nemojte potpuno poklopiti da vam ne iskipi. Tokom kuhanja povremeno promiješajte.
- Ako koristite smrznute mahune, nemojte ih odmrzavati, nego ih dodajte smrznute u uzavrelu tekućinu, zajedno s kockicama krumpira. Ako koristite konzervirane, tada ih isperite i procijedite, i stavite u varivo nakon što se krumpir već kuhao cca 15 minuta.
- Jelo je gotovo kada se mahune skuhaju, a vrijeme kuhanja ovisi o tome da li su mahune svježe i mlade. Ako koristite konzervirane, tada je potrebno cca 30 minuta od trenutka kada je varivo sa dodanim krumpirom provrelo, za smrznute cca 35-40 minuta, za svježe oko 1 h.
- Tokom kuhanja po potrebi dolijte malo vode, ako vam je varivo pregusto.
Ovo varivo jako volim i uvijek ga jedem bez mesa, toliko mi je fino da mi je žao pokvariti okus dodajući meso. Posebno su mi fine široke, plosnate mahune.
Želim vam dobar tek!
Pogledajte video:
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!