Topla krumpir salata s tikvicama

Salata od krumpira, tikvica, paprike, luka i rajčice




Može se poslužiti topla i hladna. Najčešće ju serviram uz razne popečke od povrća i mesa, a izvrsno se slaže i s pohanim tikvicama, šampinjonima, pilećim i purećim fileom, hrenovkama, kobasicama, ribom ili pohanim sirom.
Koristim ju kao svojevrsni prilog uz kojeg nije potrebna druga salata, ali i kao lagani vegetarijanski ručak ili večera.









Potrebni su slijedeći
Sastojci:

  • 5 kom krumpira srednje veličine,
  • 1 malo veća tikvica,
  • 1/2 veće glavice luka,
  • 1 svježa paprika, 
  • 2 česna češnjaka,
  • 1 žličica ljute mljevene crvene paprike (ili slatke, po ukusu),
  • 1 žličica kurkume u prahu (može se izostaviti),
  • 1 svježa rajčica,
  • sol, papar,
  • 3 - 4 žlice ulja (ja stavljam maslinovo),
  • sok od 1 limuna ili jabučni ocat, prema izboru.

  • Varijacije: može se upotrijebiti  i mladi luk ili poriluk.

Priprema:

  • Krumpir operite i stavite kuhati zajedno sa korom. Kad je kuhan, ocijedite ga i prelijte hladnom vodom. Kad se dovoljno ohladi, ogulite ga i izrežite na ploške u zdjelu u kojoj ćete spremati salatu.



  • Dok se krumpir hladi, očistite luk, operite luk, papriku i tikvicu. Luk i papriku izrežite na kockice, a tikvicu prerežite 2 x po dužini, pa narežite na tanke listiće. Češnjak sitno nasjeckajte.




  • Zagrijte dublju tavu, stavite ulje, pa dodajte narezane tikvice, papriku, luk, mljevenu ljutu papričicu i kurkumu. Promiješajte i poklopljeno pecite na jakoj vatri cca 5 minuta.



  • Sada dodajte usitnjeni češnjak, posolite, popaprite, promiješajte i još pecite cca 5 minuta uz povremeno miješanje.



  • Stavite pečeno povrće na krumpir, začinite limunovim sokom (ili octom) i uljem, ako je potrebno, pa dobro promiješajte. Po potrebi dodajte soli i papra.



  • Neposredno prije serviranja umiješajte u salatu tanko narezanu rajčicu i sve još jednom promiješajte.



Predlažem da ovu salatu isprobate uz:




Želim Vam dobar tek!



Primjedbe

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!