sa medom, narančom i limunom
Ovih dana se liječimo! Šmrcamo, kašljemo, glas nam je na nivou dubokog basa! Zamotani u dekice vizualiziramo sunce gledajući vatru u kaminu.
U upotrebi su čajevi od žalfije (kadulje), C-vitamini, propolis, med, češnjak, crveni luk, limun, naranče itd.
Današnji doručak je u tom stilu: ljekovite palačinke uz litre čaja.
Pripremiti slijedeće:
- 2 jaja
- brašno (količina oko 1 čaše od 2 dcl, prema ukusu, ako želite deblje palačinke dodati više brašna, a ako želite tanje, onda više mlijeka)
- mlijeko (može se dodati i tekući jogurt ili kiselo mlijeko)
- malo soli
- malo kurkume
- 1/2 male žličice mljevene ljute papričice
- 1 naranča
- 1 limun
- 2 velike žlice meda
- malo ulja za pečenje.
Umutiti smjesu za palačinke od jaja, soli, mlijeka, brašna, ljute paprike, kurkume i ostaviti cca 15 minuta da malo odstoji.
Iscijediti sok od 1 naranče i pola limuna. Polovinu soka dodati u smjesu za palačinke.
U ostatak soka dodati 2 velike žlice meda i dobro promiješati. Ovo će poslužiti kao preljev.
Dobro zagrijati tavu i dodati malu žličicu ulja kojim treba premazati tavu i peći palačinke.
Vruće pečene palačinke premazati prelivom od meda, naranče i limuna, preklopiti dva puta i opet preliti.
Servirati uz krišku limuna i čaj.
Varijacije: Nakon što se premažu prelivom, palačinke se mogu posuti mljevenim lanenim sjemenkama, orasima, lješnjacima ili bademima.
Želim vam dobar tek i proljeće bez bolesti!
Dobro bi mi dosla ova jedna tvoja...smrc!
OdgovoriIzbrišiPalačinke na apsolutno sve naćine...Ove moramo probati pod hitno;)
OdgovoriIzbriši...prefiinoooo...ovo mi je super...a kad baš nemam ničeg doma za napuniti pačalinke, onda ih lijepo nakapam limunom pospem sa šećerom i odlične su... ali ovakve sa ljutom papričicom ( a ja obožavam ljuto-slatku kombinaciju) nisam nikad probala...ovo isprobavam uskoro... ;))
OdgovoriIzbrišiPalačinke su zakon! Sve vrste. Ne znam tko ih ne voli a začas su gotove.
OdgovoriIzbrišiAko netko iznenada naleti na kavu, za par minuta napraviš.
Ja sam ih radila u svim verzijama - bez jaja, bez mlijeka, s jogurtom, s pivom, s vinom, s mljevenim zobenim pahuljicama (ovisno o tome što imam pri ruci od sastojaka).
Uvijek doma imam obični kakao. Ako nemam nečeg drugog za punjenje, stavim 2 žlice kakaa, mrvicu mlijeka, malo maslaca, šećer ili neku zamjenu za šećer, malo prokrčkam i imam preliv.
Umjesto mlijeko bolje je koristiti mlaćenicu (Stepko) s nižim GI.
OdgovoriIzbriši