petak, 23. svibnja 2014.

Čokoladni kremasti keks kolač

Nepečeni  jednostavni kolač od keksa i čokoladne kreme




Ovaj  izuzetno ukusni kolač od keksa, bez jaja, osvježavajućeg okusa, kremast i ne pretjerano sladak, vrlo često je na našem jelovniku. 
Izgledom podsjeća na "mađaricu", okus mu je po mom mišljenju bolji od nje, a priprema je vrlo jednostavna, ne treba ga peći, ne zahtijeva skupe sastojke, a može se i zamrznuti i koristiti kasnije.


Jednostavno ga izvadite iz ledenice i ostavite nekoliko sati da se odmrzne i može se poslužiti.



Potrebni sastojci


  • 1 paket pettit keksa (Albert ili kakve već imate)
  • 1,5 do 2 dcl mlijeka za namakanje keksa
  • 1 - 2 žlice ruma (može se izostaviti)

Krema:
  • 3,5 - 4 velike vrhom pune žlice glatkog brašna, (može se koristiti i gustin)
  • 4 - 5 žlica šećera (ili fruktoze)
  • 1 vanilin šećer,
  • 100 g tamne čokolade za kuhanje (ili kakao u prahu: 3 vrhom pune velike žlice),
  • 1-1,5 dcl mlijeka, 
  • 0,5 l mlijeka,
  • 150-200 g maslaca (margarina ili kokosovog ulja),

Preliv:
  • 4 - 5 žlica šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g tamne čokolade za kuhanje.



Priprema:

  • Pristavite kuhati 0,5 l mlijeka. Ako za kremu koristite čokoladu, izlomite ju i dodajte u mlijeko.
  • šećer i brašno promiješajte u drugoj posudi. Ako koristite kakao, dodajte i njega i dobro promiješajte. Ulijte 1 - 1,5 dcl mlijeka i umutite dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  • U uzavrelo mlijeko ulijte ovu smjesu, stalno miješajući žicom i kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i kad se malo ohladi, u mlaku kremu izrežite maslac i dobro ga izmiksajte.

  • U posudu ulijte mlijeko i rum. u to kratko umočite kekse i slažite ih na pladanj ili tepsiju gdje ćete raditi kolač.



  • Premažite kremom i slažite red namočenih keksa pa red kreme. Na vrhu neka vam ostanu keksi.
  • Za preliv u maloj posudi izlomite čokoladu, cca 50 g maslaca, šećer i cca 2 žlice mlijeka, pa to uz stalno miješanje lagano kratko prokuhajte. Ostavite da se ohladi 5 - 10 min uz miješanje, pa tom smjesom premažite kolač.



  • Ukrasite prema izboru. Možete posuti mljevenim orasima, kokosovim brašnom, bombonima, ukrasiti šlagom i sl.


Prije posluživanja tako pripremljen kolač ostavite da odstoji nekoliko sati u hladnjaku. Najukusniji je idući dan.





Želim vam dobar tek



4 komentara:

  1. Hvala, hvala!
    Vrlo suptilan kompliment, iako ne baš zaslužen :)
    Recept nije originalan, ali nekome znači sjećanje na ljubav i pažnju u teškim životnim situacijama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj blog je predobar, sve objašnjeno, ne traže se trave iz južnog mora...baš mi je za 5. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Haha.... Hvala, hvala puno, drago mi je ako je korisno!
    Iako, moram priznati da sam i ja imala fazu trava s južnih mora, skoro sam bankrotirala :)

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis