ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Kako napraviti domaću majonezu


Od domaćih svježih jaja brzo i lako možete sami napraviti majonezu




U ove praznične dane često pripremamo francusku salatu, za koju je potrebna veća količina majoneze.
Ovo je moj uobičajeni recept za domaću majonezu od svježih jaja, po mogućnosti iz organskog uzgoja. 


S majonezom sam eksperimentirala neko vrijeme. Jedno vrijeme radila sam ju samo od žumanjaka, ali sada već nekoliko godina upotrebljavam cijela svježa jaja.
Međutim, ako vam preostane žumanjaka, npr. nakon pripreme nekih kolača, slobodno možete od njih napraviti majonezu.

Prema ukusu, možete staviti i veću količinu jaja. Do sada mi je uvijek uspjela savršeno i nikad mi se nije razdvojilo ulje, kao što kažu da se povremeno događa.
Bitno je da svi sastojci koje koristite budu iste temperature, dakle, da ulje ne bude sobne teperature, a jaja iz hladnjaka.
Ja obično ostavim jaja, senf, limun i ulje sat do dva na sobnoj temperaturi, pa onda miksam.

Pa, idemo na recept!





Potrebno je:

  • 3 svježa jajeta,
  • 1 velika, vrhom puna žlica senfa (meni najbolje odgovara Thomy, ali poslužiti će i neki drugi),
  • 7 - 8 dcl ulja,
  • 1/2 limuna,
  • sol i papar prema ukusu.

Priprema:

  • U dublju posudu za miksanje stavite 1 veliku žlicu senfa, 3 cijela jajeta i par kapi limuna. Sve miksajte najvećom brzinom. 
  • Nakon 1 minute polako ulijevajte ulje, ispočetka vrlo male količine, a kasnije može malo više. Dok dodajete ulje, nemojte zaustavljati mikser.
  • Postupak otprilike traje oko 20 minuta, možda nešto manje. Cijelo vrijeme miksajte dok ne potrošite sve ulje. Do tada će već majoneza biti čvrsta i stabilna.
  • Sada posolite prema ukusu, dodajte malo mljevenog papra, ako ga volite i ostatak od polovice limuna, pa miksajte još par minuta.
  • I to je to!



Količina majoneze koju sam dobila po ovom receptu bila je dovoljna za jako veliku zdjelu francuske salate.

Možete eksperimentirati. Ako stavljate samo žumanjke, tada stavite oko 5 - 6 komada na ovu količinu ulja. 
Ja sam ovaj put radila sa suncokretovim uljem, ali može se raditi i s maslinovim ili mješavinom od pola maslinovog i pola suncokretovog. 

Ovo je izvrsna podloga i za razne umake - može se dodati vrhnje, hren, kopar itd. prema inspiraciji.

Isprobajte!

Želim Vam dobar tek!


Poslušajte ovu prekrasnu pjesmu, a pjeva ju naša Tajči :)







1 komentar:

  1. Nikada ne kupujem majonezu; tvoja izgleda savrsene teksture...
    Sretna Nova godina!

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis