srijeda, 4. rujna 2013.

Vegetarijansko varivo od leće i povrća

Dijetalno jelo bez dodanih masnoća, s niskim glikemijskim indeksom





Iz zdravstvenih i estetskih razloga, već neko vrijeme prakticiram prehranu po Montignac metodi, koju toplo preporučujem svima. 
Ovo jelo je moj prilog velikom broju recepata koji se mogu naći na internetu, a baziraju se na niskom glikemijskom indeksu namirnica. 


Ukoliko se još niste upoznali s ovom metodom, preporučujem knjigu: M. Montignac - "Jedem, dakle mršavim". Možete pogledati i ovaj link, kao i službenu stranicu montignac.com.






Za ovo jednostavno varivo potrebni su vam slijedeći

 sastojci:

  • 1 čaša leće,
  • 1 manja ili 1/2 veće tikvice,
  • 1 glavica luka,
  • 1 svježa paprika,
  • 3 - 4 česna češnjaka,
  • komadić korijena celera,
  • 1 manji korijen peršina,
  • 1 korabica (neobavezno),
  • 1 žličica crvene mljevene paprike (ljute ili slatke),
  • 1 žličica kurkume (nije obavezno),
  • sol, papar,
  • malo pasirane rajčice, po ukusu,
  • malo suhog lista peršina i celera (ili svježeg, sitno nasjeckanog),
  • 3,5 čaša vode (ili povrtnog temeljca).

Varijacije: Po želji možete dodati još izrezanog svježeg kupusa. 
Ako niste na posebnom režimu prehrane, možete staviti i sitno isjeckanu mrkvu (koja kuhanjem dobiva visoki GI), a sve povrće malo pirjati na ulju, pa kasnije dodati leću, vodu i 1 - 2 žlice sitnih zobenih pahuljica.





Priprema:

  • Sve povrće očistiti, oprati i isjeckati na sitnije kockice.
  • Staviti u posudu povrće, dodati začine (osim lista peršina i sitno isjeckanog češnjaka), zatim leću, pasiranu rajčicu, pa zaliti sa cca 3,5 čaše vode (ili povrtnog temeljca).
  • Kuhati poklopljeno na umjerenoj vatri oko 1 - 1,5 h. Pripazite da li ima dovoljno tekućine, pa po potrebi dolijte još malo vode, dok ne budete zadovoljni gustoćom.
  • Kad je varivo skuhano, dodajte češnjak, peršun i celer, još malo prokuhajte i možete servirati.
  • Ovo jelo može se spremiti i u pretis loncu, tada kuhajte cca 30 minuta od trenutka kad zapišti. Ukoliko stavljate zobene pahuljice, dodajte ih na kraju, zajedno s listom peršina i malo prokuhajte u otklopljenom loncu.




Ja sam uz to servirala salatu od svježe sitno ribane mrkve s limunom.



Želim Vam dobar tek!









Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis