srijeda, 14. kolovoza 2013.

Varivo od mahuna

Mahune i krumpir sa zobenim pahuljicama, vrhnjem i pasiranom rajčicom





Ovo je jedno od mojih najdražih jela - jednostavan stari recept moje mame, prilagođen tako da je izostavljena zaprška i umjesto nje su dodane zobene pahuljice. U  receptu nema ulja ni masti i sadrži samo masnoću koja se nalazi u vrhnju. Mliječno vrhnje se može zamijeniti zobenim ili nekim drugim.



Najukusnije je od svježih mahuna iz vrta, ali mogu se koristiti i smrznute ili konzervirane. 





Sastojci:

  • 500 - 600 g svježih mahuna (1 paket smrznutih ili 1 veća konzerva),
  • 2 krumpira,
  • 1 čaša kiselog vrhnja (ili zamjena za vrhnje)
  • 1/2 pakiranja pasirane rajčice (upotrijebiti cca 250 g),
  • 1 žličica ljute ili slatke mljevene paprike,
  • 1 žličica kurkume,
  • sol
  • voda.

Priprema:

  • Krumpir i mahune očistite, operite i isjeckajte na manje komade. 


  • U veću posudu stavite 4 velike žlice zobenih pahuljica, 1 kiselo vrhnje (ili zamjena, npr zobeno) i pola paketa pasirane rajčice i to dobro promiješajte. Na to dolijte vodu (otprilike 1 o 1,5 litru), crvenu papriku, kurkumu i sol, dobro promiješajte i stavite kuhati.



  • U tekućinu dodajte mahune i krumpir, promiješajte i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri. Nemojte potpuno poklopiti da vam ne iskipi. Tokom kuhanja povremeno promiješajte.


  • Ako koristite smrznute mahune, nemojte ih odmrzavati, nego ih dodajte smrznute u uzavrelu tekućinu, zajedno s kockicama krumpira. Ako koristite konzervirane, tada ih isperite i procijedite, i stavite u varivo nakon što se krumpir već kuhao cca 15 minuta.
  • Jelo je gotovo kada se mahune skuhaju, a vrijeme kuhanja ovisi o tome da li su mahune svježe i mlade. Ako koristite konzervirane, tada je potrebno cca 30 minuta od trenutka kada je varivo sa dodanim krumpirom provrelo, za smrznute cca 35-40 minuta, za svježe oko 1 h.
  • Tokom kuhanja po potrebi dolijte malo vode, ako vam je varivo pregusto.



Ovo varivo jako volim i uvijek ga jedem bez mesa, toliko mi je fino da mi je žao pokvariti okus dodajući meso. Posebno su mi fine široke, plosnate mahune.

Dečkima skuham hrenovke, ako baš inzistiraju.


Želim vam dobar tek!





Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis