Kolač s kremom od mrkve i jabuke


Šlag, jabuke i mrkve u jednostavnom jogurt-kolaču  





Kada sam jutros krenula ribati mrkvu, imala sam namjeru napraviti klasičan kolač od mrkve. 
Istovjetan onome po receptu Jovanke Baštovanke sa bloga Kutlačom po kazanu.
Moram reći da za mene nije ništa novo da krenem s jednim receptom,  a završim sa nečim desetim. Moja ekipa doma već zna da je bolje da ne pitaju što ima za ručak, nikad se ne zna šta ću smućkati. 








Dakle, kad sam izribala zadnje 4 mrkve koje su bile u frižideru, shvatila sam da je nema dovoljno za taj recept. 




Imala sam još 2 manje jabuke, pa sam namjeravala dodati njih da upotpunim količinu. Jabuke obično  ne ribam ako idu u smjesu, pa sam jednu isjeckala na sitnije komadiće. 
Uglavnom, kad sam već smjesu stavila peći, vidim da mi je ostala mrkva! 
I tako je ovaj kolač na kraju postao sličan torti, sa mrkvastom kremom i šlagom, a ja sam umjesto samo pola sata, provela u kuhinji malo više vremena.




Upotrijebljeni su slijedeći

Sastojci: 
Za tijesto
  • 3 jaja,
  • 1/2 čaše ulja,
  • 1 čaša šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • 2 čaše brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 2 čaše jogurta.
  • sok od 1/2 naranče,
  • 2 cm svježeg đumbira (može se izostaviti),
  • 1 isjeckana jabuka.

Za kremu: 
  • 1 i 1/2 čaše ribane mrkve,
  • sok od 1/2 naranče,
  • 1 isjeckana jabuka,
  • 1 čaša šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • 2 i 1/2 žlice gustina,
  • 2 i 1/2 čaše vode (mogao bi se koristiti i sok),
  • 1 želatina u prahu (10 g)
Šlag:
  • 2 vrećice šlag pjene,
  • 3 dcl hladnog mlijeka. 
Naravno, bolje bi bilo vrhnje za šlag, ali nisam ga imala.


Priprema: 

  • Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje izmiksati. Dodati 2 čaše brašna u koje smo stavili prašak za pecivo. Malo promiješati, pa dodati 2 čaše jogurta. U to ubaciti isjeckanu jabuku, koju smo prelili sokom od 1/2 naranče i naribani đumbir.
  • U protvan staviti papir za pečenje (ili Alu foliju), uliti smjesu i peći u zagrijanoj pećnici na 180 'C cca 30 minuta.




  • Dok se kolač peče, u posudu staviti ribanu mrkvu, isjeckanu jabuku, vanilin šećer, sok od pola naranče. Odvojiti 2 žlice šećera, a ostatak dodati mrkvi i jabukama. Ako je potrebno, dodati žlicu vode i uz miješanje dinstati cca 30 min.



  • Doliti vodu i pričekati da zakipi. 




  • Nemojte zaboraviti na kolač, koji je već pečen, izvadite ga i ostavite da se ohladi.
  • Namočiti želatinu u 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
  • Odvojene 2 žlice šećera pomiješati sa gustinom, dodati par žlica vode i kao kad kuhate puding, dodati  zakuhaloj voćnoj smjesi. Promiješati i nakon par minuta kad se zgusne maknuti s vatre.
  • U  toplu voćnu smjesu (ne smije biti kipuća) dodati želatinu i dobro promiješati da se otopi.




  • Ostavite kremu da se ohladi.
  • Prerežite kolač. Na ohlađen kolač namažite kremu, poklopite drugim dijelom, pa i njega premažite.




  • Napravite šlag po uputstvu, premažite kolač i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.











Ono što ću promijeniti idući put:
  • Peći ću ga u većem protvanu. Ova je bio 23 x 33 cm, kolač je bio previsok pa sam ga morala prerezati i filati kao tortu.
  • Napraviti ću duplu količinu kreme od mrkve i staviti je u jednom sloju, pa gore šlag od vrhnja.








Ovo je fini, neuobičajeni, osvježavajući voćni desert od namirnica pristupačne cijene i ispadne ga stvarno puno.

Želim vam dobar tek!




Primjedbe

  1. Hehe ko da sebe čitam :)
    Kolač ti je krasan, baš bi ga isprobala, ali bez želatine, misliš da bi prošlo ok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da bi bilo OK. Jednostavno tretiraš kremu kao puding. Ja sam se predomišljala da li da umiksam maslac, vjerujem da bi i to išlo.

      Izbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!