Zelene noklice - žličnjaci


Noklice od kuhanog zelenog povrća - poriluka, blitve, koprive, špinata...




Ovo je zgodan brzi recept, ako  nemate  vremena da sami mijesite domaće tijesto,  a želite smanjiti potrošnju industrijski proizvedene hrane, koja obično sadrži previše nepoželjnih dodataka.
Upotrijebite zeleno povrće koje imate pri ruci, ili vam je ostalo od juhe.




SASTOJCI:

Za noklice:

  • cca 400 g   brašna 
  • cca 2 dcl kiselog mlijeka ili tekućeg jogurta ili mlijeka
  • malo soli
  • 1 jaje (nije bavezno)
  • 1 šalica kuhanog povrća, po izboru. Ja sam ovo radila od poriluka iz juhe, tako ga pojedu i oni koji ga ne vole.

PRIPREMA:

 

  • Napraviti tijesto od brašna, soli, kuhanog miksanog povrća i jogurta ili kiselog mlijeka. Možete dodati i jaje. Smjesa treba biti dosta gusta.
  • Žlicom vaditi noklice i ubacivati u kipuću slanu vodu. Ja obično koristim žlicu s kojom kuham kavu, nije velika, a ima dugu dršku. Ne volim prevelike žličnjake. 
  • Da vam se noklice ne zalijepe za žlicu, dobro je žlicu najprije uroniti  kipuću vodu, zatim zagrabiti tijesto, pa ponovo s tijestom u vodu, tako će najlakše sići.


  • Nokle su gotove kad isplivaju na površinu. Kuhati još par minuta i procijediti.  Umiješajte neki pesto ili prelijte umakom, prema inspiraciji.





Za preliv - nekoliko prijedloga :
  • 2-3 žlice krušnih mrvica popržite na maslacu i time prelijte noklice. Poslužite uz salatu. (npr. naribanu mrkvu s limunom).
  • U 2 dcl vrhnja razmutite 2 - 3 jajeta i malo soli, miješajte mutilicom dok ne zavrije, dodajte noklice, promiješajte i još 2-3 minute ostavite na plamenu, 
  • Umješajte maslac i naribajte neki tvrdi sir. 




  • Ili servirajte s nekim umakom koji volite (od piletine, mljevenog mesa, tunjevine...).


Želim vam dobar tek!




Primjedbe

  1. Mljac, mljac. ;) Sviđa mi se način na koji pristupaš prema hrani i što prakticiraš što je moguće više domaću proizvodnju. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sasvim lijepu originalnu boju imaju...i dobar nacin da se 'podvali' povce!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao što kaže Jasna, super fora da pojedu poriluk oni koji ga ne bi ni u snu jeli...Ja obožavam noklice;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!