Salata od celera

"Tko na srcu ima feler, navek mora jesti celer"


Celer, izuzetno zdrava namirnica, davno opjevana od naših starih,  kod koje se koristi svaki dio biljke, list i korijen.



Ova salata sprema se od kuhanog korijena celera i kod nas je često na jelovniku.




SASTOJCI:
  • 1 veći korijen celera,
  • 5-6 česna češnjaka
  • iscijeđeni limun ili ocat (jabučni ili neki drugi), prema ukusu
  • maslinovo ili neko drugo ulje, po želji
  • sol, papar
  • list peršina ili celera za ukras
  • rajčica za dekoraciju




PRIPREMA:

Korijen celera oguliti i oprati. Ukoliko je veći, izrezati ga na 4 dijela i kuhati cca 20-30 min.
Ja ga obično ubacim u lonac kad kuham domaću juhu, tako da ne bacam tekućinu u kojoj se kuhao.
Dok se celer kuha, očistiti i sitno isjeckati češnjak.
Kuhani celer izvaditi u drugu posudu i preliti hladnom vodom da se brže ohladi.

Ohlađen ocijediti i izrezati na sitne kockice, veličine kao za francusku salatu.
U usitnjeni celer dodati češnjak, posoliti, popapriti, začiniti uljem i octom ili limunom.
Može se dodati i sitno isjeckanog svježeg peršina.

Servirati prema inspiraciji.
Ovom salatom mogu se napuniti rajčice, servirati u čaši, zdjelici, a može se staviti i u sendviče.
Naravno, može se poslužiti uobičajeno, uz pečeno meso (na primjer uz roštilj).



Za osobe koje moraju paziti na težinu ili imaju zdravstvene probleme (visoki tlak, loša cirkulacija, celulit, dijabetes...) ovo je izvrstan zdrav i brzo pripremljen obrok.

I za kraj posta, jedan stari vic o salati od celera, koji se pričao još u doba prije pojave viagre:

"Kada žena svom suprugu pripremi ovu salatu za večeru - to je POLITIKA.
Ako mu spremi za doručak - to je KRITIKA.
Kada suprug naruči ovo jelo za ručak - to je SAMOKRITIKA!"

Dobar tek!


Danas za dušu:





Primjedbe

  1. Ovu narodnu poslovicu sam skroz zaboravila, thx na podsjetniku :)
    Salatica ti je super, jednostavna i zdrava.

    OdgovoriIzbriši
  2. ...poslovica je baš, baš..hahahha.. :))))
    ...salatica je odlična... ja baš nisma bila ljubitelj celera, no skužila sam kako sam starija da sve više volim ono što nikad prije nisam voljela, tako i celer... ;))
    ...odlični recepti, pratimo se... ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja isto nisam prije koristila celer na takav način. Onda sam probala jednom i od tada je redovno na jelovniku. Jako se brzo napravi, zdravo je i s malo kalorija, a može stajati u frižideru par dana bez problema.

    Kad si u žurbi, dodaš hrenovke ili kuhana jaja, ili neki file na naglo i ručak gotov za par minuta.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!