subota, 13. travnja 2013.

Brzo varivo od leće, ječma, mrkve, peršuna i drugog povrća

Ili, kako kažu u Zagrebu i okolici: "ćušpajz"


Ovo sam radila bez mesa, a mesoljupci si mogu dodati neku kobasicu, hrenovku ili ubaciti malo
narezanog špeka ili drugog mesa kod pripreme.



POTREBNO:

Obavezni sastojci:
  • 1 šalica leće
  • 1/2 šalice ječma (umjesto ječma može se staviti zob)
  • 1 veća mrkva*
  • 1 korijen peršina
  • 1 luk
  • 3-4 česna češnjaka
  • sol, papar, lovorov list, crvena paprika ljuta ili slatka, prema ukusu




Neobavezni sastojci: 

(U prijevodu - pokupiti po malo
od svakojakog povrća kojeg imate u frižideru. 
Ja sam pronašla slijedeće:

  • 1 komad poriluka od cca 15 cm
  • 1/2 svježe paprike
  • 1/2 rajčice
  • komadić celera (korijen)*
  • nekoliko tvrđih listova brokule
  • nekoliko tvrđih listova cvjetaće
  • čuperak zelenog peršina
  • malo kurkume 
  • malo suhog bosiljka


PRIPREMA:

 

  • Sve povrće sitno nasjeckati.
  • U pretis lonac ubaciti opranu leću i ječam, dodati sve usitnjeno povrće, lovor, sol, crvenu papriku i ostale začine.
  • Zaliti vodom. Paziti da vode bude dovoljno, jer ječam jako poveća obujam, da se ne bi dogodilo da se sadržaj pretvori u žgance.
  • Kuhati pod pritiskom cca 35 min. računajući od trenutka kad prvi put zapišti. (Paziti da lonac ne otvarate dok je pod pritiskom, treba ga prije malo ohladiti. Ali to već sigurno i sami znate :)
  • Kad je kuhano, provjeriti gustoću, ako je potrebno doliti malo vode ili nekih začina, još malo prokrčkati i može se servirati.




Ja u ovo jelo ne stavljam nikakvu masnoću niti brašno. Ječam zgusne varivo pa nije potrebno.
Naravno, ako želite, možete prije kuhanja na ulju malo prodinstati luk (i meso, ako ga želite
dodati), ali nije neophodno.

Uz to možete servirati neku salatu, luk, ljute kisele papričice itd.

Dobar tek!






* Ako želite jelo nižeg glikemijskog indeksa, mrkvu i korijen celera nemojte kuhati, već ga sirovog naribajte i dodajte u već kuhano varivo.



2 komentara:

  1. Konačno dobar recept bez prenavljanja, vjerujem i uspješan. Radim nešto jako slično, samo umjesto ječma (koji posivi ako se kuha otprve) stavljam heljdu. I bez luka, već sitno kosanog poriluka. I zaista meso nije potrebno!! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene zanima ovo s heljdom. Nisam baš stručnjak za tu namirnicu.
      Može li koji savjet? Može li se kuhati u expres loncu? Da li prije kuhanja treba namočiti? Dobro bi došao i još neki provjereni recept :)

      Izbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis