Uštipci s jabukama

Brzo, jednostavno, jeftino i ukusno  


brze fritule od jabuka
Brzi uštipci s jabukama


Dani su karnevala i krafni, pa je prigodno vrijeme za ove uštipke.

Volim ih jer se brzo pripremaju, ukusni su, potrebno je nekoliko osnovnih namirnica koje obično imamo stalno pri ruci i vrlo su izdašni. U njima nema maslaca ni šećera, osim šećera u prahu za posipanje.




Recept sam pripremila za najmanju količinu, a od nje se dobije uštipaka za popuniti 2 tanjura.


Potrebno je:
Sastojci za fritule s jabukama
Sastojci za uštipke s jabukama

  • 1 jaje,
  • 1,5 šalice mlijeka,
  • 1,5 šalice brašna,
  • pola praška za pecivo (ili 1 žličica sode bikarbone),
  • 1 jabuka,
  • po želji malo cimeta, žličica ruma, aroma vanilije, naribana korica naranče ili limuna...
  • ulje za pečenje.



U zdjelu staviti jaje i mlijeko i umutiti,. zatim  dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, nešto od navedenih začina i sve dobro promiješati ili izmiksati.

Oguliti jabuku i izrezati nožem na sitne komadiće.




Umiješati jabuke u smjesu, koja treba imati gustoću nešto veću nego za palačinke.



Priprema fritula s jabukama
Priprema uštipaka (fritula) s jabukama


Žlicom stavljati smjesu u tavu sa vrućim uljem i kad porumene s donje strane, preokrenuti.
Čim porumene i s druge strane, vaditi na tanjur na koji ste stavili salvetu da se upije višak masnoće. Posuti šećerom u prahu.

(Bitno je da ulje bude prave temperature. Ako nije dovoljno vruće, uštipci mogu upiti previše masnoće, a ako je prevruće, onda prebrzo potamne. Treba isprobati, staviti malo smjese, pa ako se odmah digne na površinu, onda je ulje dovoljno vruće.)
Kada su dobro pečeni, uopće nimalo nisu masni.




Jednostavne fritule s jabukama
Uštipci ili fritule s jabukama

Naravno, ovo sve uz neku pjesmu za dušu!




Dobar tek!


Napomena:
Molim iskusne kuharice da mi oproste na ovako detaljnom objašnjavanju. 
Ovo je zamišljeno i kao pomoć za početnike, pa sam se potrudila dati što više informacija.






Primjedbe

  1. Ovo nisam dugo pravila. I super mi je ideja da dodas malo cimeta i ruma, probacu drugi put :).
    Meni je u redu recept sa detaljnim objasnjenjima, jer je tako napisan za sve citaoce, ne samo kuhare. I uvijek i najbolji kuhar moze naci neku sitnicu u postupku koja je mozda bolje rjesenje. Slazes li se?

    OdgovoriIzbriši
  2. I istina je to što kažeš, od kada listam po kuharskim blogovima puno sam naučila.
    Oduševljena sam koliko prekrasnih blogova ima, sve vrhunske majstorice, pa mi se učinilo da im moje piskaranje ne može biti zanimljivo.

    Hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!